top of page
  • Szerző képeUnikornia

A lovak, mint tanítók

Frissítve: 2019. szept. 7.

Ők tanítók, társak, barátok. A lovak képesek személyiségünk fejlesztésére, jellemünk erősítésére, valamint önbizalmunk növelésére is.



Ha szóba jönnek a lovak, mint tanítók, a legtöbb ember csak magára a lovaglásra asszociál, holott ez annál sokkal többet foglal magába. Ők tanítók, társak, barátok. A lovak képesek személyiségünk fejlesztésére, jellemünk erősítésére, valamint önbizalmunk növelésére is. Türelemre tanítanak, megtanítanak arra, hogyan lehetünk jó vezetők, valamint hogyan létesíthetünk igazi kapcsolatokat. A legjobb tükröt mutatják önmagunkról.


Véleményem szerint napjaink egyik legnagyobb problémája, hogy az emberek egyre jobban veszítik el kapcsolatukat a természettel. A legtöbb gyerek inkább játszik a telefonján, minthogy kimenjen a parkba, a felnőttek nagy része inkább megy egy bevásárló központba, minthogy elmenjen kirándulni egyet az erdőbe. Pedig kapcsolatban lenni a természettel egyet jelent azzal, hogy kapcsolatban vagyunk önmagunkkal.


A lovak a természetben nagy csoportokban, úgynevezett ménesekben élnek. Ezekben a ménesekben meg van az ő saját kommunikációs rendszerük, a saját hierarchiájuk. Megtanulni és használni az ő kommunikációjukat, testbeszédüket: ezt jelenti a Természetes Lókiképzés. A Természetes Lókiképzésen keresztül megtanulhatjuk, hogyan vezessük őket, hogyan érjük el, hogy bízzanak bennük és hogyan lehetünk tökéletes társak számukra. A lovak feltétel nélkül bíznak vezetőjükben. A természetben a vezető figyel az egész ménesre, figyeli, hogy van-e bármi veszély és elvezeti őket a dús legelőkre, valamint a vizekhez, ahol szomjukat olthatják. A lovak nem tudnak vezető nélkül élni, a túlélést jelenti számukra egy jó vezető megléte. Ahhoz, hogy mi lehessünk lovunk vezetője nagyon sokat kell tanulni, meg kell értenünk, hogyan működik az ő kommunikációjuk. Vezetőnek lenni sokkal többet jelent, mint főnöknek lenni. Ha dominánsak vagyunk, türelmetlenek vagy tiszteletlenek, akkor sosem fognak bízni bennünk, nem fogják engedni, hogy vezessük őket. Meg kell tanulnunk türelmesnek, alázatosnak, igazságosnak és következetesnek lenni. Ezeket megtanulva jobb emberré válhatunk. A képesség, egy ilyen hatalmas, saját akarattal rendelkező lény vezetésére, hatalmas önbizalmat adhat számunkra.


A lovaktól való tanulás lehet tanító vagy terápiás jellegű, és hasznos lehet minden embertípus számára: gyerekeknek, felnőtteknek, vállalkozóknak, vezetőknek, tanároknak vagy az alkalmazottaknak is. Hiszen a lovak mellett mind ugyanolyan emberek vagyunk, különbségek nélkül.

25 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page