RÓLUNK

Zsebe Zsuzsanna és Bonifert Rita, az Unikornia megálmodói és játékos fejlesztő foglalkozást végző oktatói olyan világot teremtettek meg, ahol általános élmény-pónilovaglás helyett a lovakat tanítóként ismerhetik meg a gyerekek. Szakítva a hagyományos lovagoltatással, egy olyan innovatív foglalkozásra hívják a fiatalokat, ahol újra közelebb kerülhetnek a természethez, önmagukhoz és felfedezzék, kibontakoztathassák a bennük rejlő képességeiket.
Miért pont Unikornia?

Unikorniában az egyszarvú mélyebb jelentéssel is bír azon túl, hogy manapság trendivé vált, hiszen bármelyik történelmi kor kultúráját tanulmányozzuk, az unikornis mindenhol a tisztaság, igazi harmónia és bölcsesség jelképe volt:

  • Segít megtanít minket helyesen élni

  • Támogatást ad és örömöt hoz életünkbe

  • Segít ráébredni, hogy kik is vagyunk valójában, hogyan kell felfedezni önmagunkat

  • Az unikornis a hit erejét ajándékozza nekünk, aki segít elérni, hogy áttörhessük korlátozó félelmeink falát

  • Misztikus lények legbölcsebbike, aki segít kihozni belőlünk a legjobbat és segít valóra váltani a kívánságainkat


Az unikornis akár orrszarvú volt eredetileg, akár cethal, abban biztosak vagyunk, hogy a lény szimbolikus erejét a lovak tudják legjobban tükrözni. 

Ezeknek a legendáknak nyomán építettük fel Unikornia birodalmát, ahol a gyerekek a lovak egyszarvúvá válásának történetén keresztül játékosan tudják elsajátítani ezeket az erényeket. 

A lovak körüli feladatok, játékok és akadályok, melyeket létrehoztunk Unikorniában mind arra hivatottak, hogy kilépjenek a gyerekek a komfort zónájukból és koncentráltan, mégis játékosan ismerjék meg magukat olyan helyzetekben, melyekre még nem volt lehetőségük.

Zsebe Zsuzsanna

A lovakkal való kapcsolatom 2004-ben kezdődött, egy közeli lovardában, Szentendrén. A hobbiként induló lovaglásból a lovak hamar az életem jelentős részévé váltak. Első lovamat, Anitát 2008-ban, 18. születésnapomra kaptam, az igazi lelki fejlődés vele kezdődött el. Mikor egy sérülés következményeként elkezdtem megismerni a természetes lókiképzés módszerét és ezáltal a lovak kommunikációját, kinyílt előttem a világ. Az együttműködés olyan dimenzióit ismerhettem meg egy több száz kilós állattal, amire előtte gondolni sem mertem. A kulcsa pedig nem volt más, mint a magabiztos, egyenes, tiszta kommunikáció. Nem emberi nyelven, hanem a lovak nyelvén, testbeszéddel.

 

2011-ben pár hasonló gondolkozású lelkes fiatal lovas lánnyal karöltve megalapítottuk a Fiatal Szabadidomítók Közösségét. Alapvető célunk volt együtt tanulni és tanítani, támogatni egymást és másokat abban, hogy a lovakkal való foglalkozás ezen oldalát is megismerhessék, s igazi kapcsolatot teremthessenek lovukkal. Bemutatókat tartottunk, nyílt napokat szerveztünk, jótékonysági gálát rendeztünk, valamint nyaranta egy hetes szabadidomító táborokat szervezünk a mai napig is. 


A lovak hihetetlen hatással voltak rám. Önbizalmat kaptam tőlük, higgadtságra és céltudatosságra neveltek, megmutatták milyen a feltétlen bizalom, milyen mikor két lélek eggyé válik. Félénk gyerekként kezdtem, de magabiztos felnőtté váltam mellettük. Ezt a pozitív személyiségfejlődést érezve, eldöntöttem, hogy én ezt az érzést szeretném tovább adni, megmutatni másoknak: gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Utamon elindulva a célom felé elvégeztem a lovasedzői képzést, s a két általam kiképzett pónimmal elkezdtem a gyerekek oktatását. Habár szimplán a lovaglás is hatalmas élményt nyújt, én már a kezdetektől igyekeztem a gyerekeknek ennél is többet adni és belevinni az oktatásba a lovak kommunikációját is, hogy megtapasztalhassák milyen szavak nélkül „beszélgetni”, s egy nálunk többszörösen nagyobb állatot apró, szinte észrevehetetlen jelekkel irányítani. A gyerekek őszinte mosolya mindig jó visszajelzés arra, hogy jó úton járok. 

Az Unikorniával a legfőbb motiváló erőm az, hogy minél több fiatal megkaphassa azt a „varázserőt”, amit a lovak nyújtanak, s átélhessék azt a személyiségfejlődést, melyen mellettük mehetünk keresztül. Hiszen a legjobb tanítók ők maguk, a lovak!
 

Bonifert Rita

A természetes lókiképzés eredményességét 2008-ban Monty Roberts amerikai suttogó magyarországi előadásán tapasztaltam meg először és ekkor szerettem bele menthetetlenül a lovak világába. Majd életem egyik nagy változását eredményező fordulópontja volt, mikor 21 éves koromban megvásároltam egy fiatal, rossz előélettel rendelkező Koda nevű lovat. Neki (és több mesteremnek is) köszönhetem, hogy egyfajta tükröt tartva megismerhettem önmagam általa, és lényeges személyiségfejlődésen estem át. A módszer hitelességét megtapasztaltam gyakorlatban is, nem csak könyvekből. Ugyanis felfedeztem lovamban azokat a félelmeket és bizonytalanságokat, ami bennem is rejlett, ezzel pedig rávilágított, hogy először magamban kell helyre tenni a dolgokat, ha segíteni akarok rajta, hogy újra legyen bizalma az emberek felé.

A Fiatal Szabadidomítók Közösségének 2014-től vagyok tagja, melynek keretében az országot járva nyílt napokat és táborokat szervezünk minden évben. Ezeken az eseményeken oktatóként, ismereteimet átadva más lovakon és embereken is megfigyelhettem, hogy a módszer mennyire hatékony változást indít el.

Mozgóképkultúra, elektronikus ábrázolás és pedagógia minor diplomám után reklámügynökségnél helyezkedtem el 2016-tól, de nagyon hiányoztak az életemből a gyerekek, a lovak és a tanítás. Így Zsuzsival összeállva megálmodtunk egy olyan élménynapot, ahol bemutathatjuk, taníthatunk a lovak személyiségformáló hatásáról gyerekeknek és fiataloknak egyaránt.